Starten met servettentechniekstarten met servettentechniek decoupageIn mijn enthousiasme om leuke knutsel ideeën en technieken met u te delen vergeet ik wel eens dat er onder mijn klanten en volgers heel veel mensen zijn die volledig nieuw zijn met servetten techniek.

Ik werd weer even wakker geschud deze week door iemand die mij benaderde omdat ze graag eens wilde proberen iets moois te maken met servetten maar door de bomen het bos niet meer kon vinden.

Als je als starter gaat googlen, of Instagram of Youtube gaat bekijken komt er zo ongelooflijk veel informatie langs....  En al die prachtige voorbeelden ........  En iedereen laat het er uit zien alsof het zo makkelijk is.Maar wat moet je nou echt direct kopen als je niks hebt en wel wilt beginnen?
En waar let je op ?Kortom, we gaan even terug naar de basis !

materialen

papieren servetten
iets om te decoreren
lijm
verf op waterbasis in een lichte kleur
schaar
kwast


Is dat alles ? 
Ja, in basis kun je hiermee aan de slag. Je hebt een artikel dat je wilt decoreren en een servet dat er op moet. Dus dat gaan we doen. 

Even een paar basis zaken uitleggen :

De servetten
Papieren servetten bestaan meestal uit 3 laagjes. Voor het decoreren met servetten gebruik je alleen het bovenste bedrukte laagje. De achterste 2 laagjes kun je er af halen. dat werkt het beste door je duim en wijsvinger iets vochtig te maken en de punt van de servet los te halen:De lijm 
Er zijn zo ontzettend veel soorten lijm op de markt dat zelfs ik al snel op mijn werktafel zo'n 9 verschillende potten telde die allemaal een ander doel hebben.  Ik schreef er zelfs al een een hele BLOG over.
Heb je dit allemaal nodig ? NEE !! Start met een goedkope basislijm. Neem een klein potje, als je het niks blijkt te vinden wil je niet met een pot van € 10,00 blijven zitten. Alle goede merken hebben kleine potjes, of koop een "probeerpotje" zodat je voor een paar euro klaar bent. 

Verven
Omdat het papier laagje van de servet zo dun is zal de ondergrond er altijd een beetje doorheen schijnen. Plak je het servetlaagje op een donkere of ongeverfde achtergrond dan zal de afbeelding er dus veel doffer uit zien. Een witte of licht gekleurde verf zal er voorzorgen dat de kleuren van de afbeelding veel beter tot zijn recht komen. 
Decoreer je een artikel dat al wit is, dan hoef je dit niet opnieuw te verven. 


De basis techniek 

De basis techniek is onder te verdelen in een paar stappen.
Stel je wilt een houten doos decoreren.

1. Voorbereiden : verf de doos in een lichte kleur. Laat dit drogen
2. Servet bewerken : je kunt de hele servet op de doos plakken of een deel van de afbeelding. Als je een deel wil gebruiken dan knip je dit zorgvuldig uit. Als je het gepriegel van het knippen niks vindt kun je de afbeelding ook uitscheuren.  Haal de 2 achterste laagjes van de servet af. 
3. Lijmen : smeer het hele oppervlak van je doos DUN in met lijm. Leg de servet afbeelding op zijn plaats. Doe een beetje extra lijm op je kwast en strijk daarmee vanuit het midden naar de randjes de afbeelding glad. Laat dit drogen. 
4. Afwerken : ter afwerking kun je nog een extra laagje lijm over je werk doen. Ook dit keer DUN aanbrengen. 

Naast deze basis techniek zijn er allerlei varianten. Er is een techniek om de servetten op je ondergrond te strijken en eentje met behulp van vershoudfolie en nog veel meer.  
Je kunt met al deze technieken expirimenteren. Begin met een artikel waarvan het niet erg is als het mislukt. Plak eerst eens een stukje overtollig servet op een stukje afval hout om te voelen hoe het gaat. En om te zien hoe het opdroogt.  En bedenk :

Oefening baart kunst

Maar ook   :

Er is geen goede manier. Er is geen foute manier
Er is alleen JOUW manier !


Ik hoop dat je lekker aan de slag kan !
Groetjes Conny


Ook lezen :
Of kijk mijn instructiefilmpje van de basis techniek op YOUTUBE
www.conny-frutsels.nl 


Wil je iets met ons delen of heb je een vraag ?
Reageer dan gerust hieronder.


Reacties

Populaire posts