zondag 8 november 2015

Zelf teksten schilderen

Het pimpen van je oude meubeltjes is bijzonder leuk om te doen. Even opschuren, en overschilderen en je hebt een compleet nieuw interieurartikel in je kamer. Een heerlijk klusje voor een lege zaterdagmiddag ! Om u te laten zien hoe eenvoudig het is heb ik een oude grenen salontafel aangepast aan mijn interieur. Omdat het een gelakte tafel was kon ik volstaan met schuren en schilderen. Ik gebruikte hiervoor normale room-witte acryl verf voor de onderkant en een krijtverf voor het bovenblad. Voor meubels die heel intensief gebruikt worden adviseer ik een goede (jammer genoeg vaak dure) krijtverf te gebruiken. Voor deze salon tafel kon ik echter gewoon volstaan met een Home deco verf van de Action. Lekker goedkoop en makkelijk in gebruik.

Bij krijtverven is het echter wel heel belangrijk hoe je het afwerkt. Goede krijtverven hebben een matte, wat poederachtige uitstraling. Je moet dit oppervlak "sealen" door middel van een matte vernis of een wax product. Doe je dit niet dan kun je het slecht schoonmaken en veeg je telkens wat van de poederlaag weg. Ook kringen van glazen of kopjes trekt in je verf en krijg je heel slecht weg.

Teksten
Door de invloed van Riviera Maison-achtige interieur stijlen zie je tegenwoordig vaak prachtige teksten op meubeltjes. En hoe lastig het ook lijkt, zefs de teksten zelf op je gepimpte  meubel schilderen is echt niet moeilijk. Zoals bij veel technieken moet je de truucjes kennen en dan zul je zien dat het eenvoudiger is dan je denkt. 

Wat heb je nodig ? 
Meubeltje dat al in de gewenste kleur is geschilderd. Dit kan met acryl- of krijtverf.
Printer
Carbon papier
Schilders tape
Permanent marker met dunne punt
Zwarte verf en dun penseeltje
Vernis

Print de tekst die je wilt gebruiken uit op je eigen printer op gewoon printer papier. Pas het lettertype aan aan je persoonlijke voorkeur en pas het lettergrootte aan aan de beschikbare ruimte. Dit kun je in Word gewoon aanpassen voordat je het uitprint. Knip de uit geprinte tekst grof uit zodat je kun passen op je meubeltje of het de juiste grootte heeft. 
Is het naar je zin ? Plak het papier dan aan 1 kant op het meubeltje met schilderstape. Leg nu een stuk carbon papier tussen je houten ondergrond en je papieren tekst en trek de omtrek van de letters over met een pen of potlood. Als je het papier en carbon weghaald zou je dit moeten zien op je ondergrond : 

Ik heb de salontafel voor het voorbeeld even gekanteld zodat ik prettiger kan werken. 
De tekst staat vaag op je ondergrond. Om deze iets helderder te maken kun je met een permanent marker de carbon-tekst overtrekken. Probeer dit zo netjes mogelijk te doen, Als dit netjes lukt met de marker hoef je deze dunne lijnen niet over te schilderen!
Vul nu de dikke letter-stukken in met zwarte verf en een dun penseeltje.


Ook hiervoor is een vaste hand wel prettig. Maar mocht je toch wat knoeien dan kun je altijd de tekst eerst laten drogen en dan met de verf van de ondergrond langs de letters om je knoei-plekjes weg te werken. Hoe strakker de letters op je ondergrond staan, hoe mooier het eindresultaat oogt.

Laat je werk goed drogen. Lak het af met vernis.
En dit is dan je eindresultaat : 

Voor:                                                 En na :


Variaties

Nu je de techniek van het schilderen van de teksten kent kun je eindeloos varieren.
Maak bijvoorbeeld je eigen tekstborden voor in  huis. Combineer de teksten met mooie servetten decoraties en afbeeldingen. Bedenk je eigen unieke tekst of pas de tekst aan naar de persoon aan wie je een bord kado wilt geven.


Tips 


  • Als je tekst en servetten decoraties combineert, start dan altijd met de tekst. Leg de geprinte tekst en de grof uitgeknipte servet los op je houten ondergrond om een beeld te krijgen van hoe het wordt, voor je de tekst definitief schilderd. 
  • Maak je een naambord voor buiten ? Lak het goed af met een parketlak of ModPodge Outdoor. Vergeet daarbij niet ook de achterkant af te lakken !
  • Varieer eens met het lettertype, dat geeft direct een heel andere uitstraling.


En vergeet niet : oefening baart kunst ! Lukt het niet de eerste keer ? Schuur je ondergrond en begin gewoon opnieuw.

Veel knutsel plezier !
Conny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten