zondag 19 mei 2019

Windgong (beach-stijl)
Helemaal hot deze zomer : een veranda of terras in beach-stijl. Lekkere lichte strandkleuren, fijne lounge stoelen, zonnetje erbij, wijntje … niets meer aan doen. 
Nou ja, toch wel natuurlijk. Want wat is er nou leuker dan je eigen sfeervolle decoraties maken ?

Zoals deze leuke windgong in strand-sfeer. Leuk om te maken. Heel sfeervol op je terras. En helemaal niet moeilijk. Dit is zelfs bij uitstek geschikt om samen met je kinderen te knutselen.

Hoe ga je te werk ? Ik vertel het je graag.

Benodigdheden:

3 blikken in verschillende groottes
Gesso
Eventueel acryl verf.
1 of 2 servetten naar keuze
Servetten lijm
Touw
Vernis of lak (weersbestendig)
Kwasten, scharen, hete lijm pistool
Houtjes en kralen voor de afwerking

(materialen kun je terugvinden op mijn website www.conny-frutsels.nlhttps://www.conny-frutsels.nl/ )Zo ga je te werk :


Neem 3 blikken van verschillende maten. Ik gebruikte een blik voor babyvoeding, een liter-soepblik en een eenpersoons soepblik van ± 300 ml. Verwijder de wikkels en haal de bovenzijde er af met een blikopener.  Buig eventuele scherpe randen naar binnen. Bespaar jezelf pleisters en doe dit eerst zorgvuldig. (Helaas ben ik ervarings-deskundig L ) Maak dan de blikken schoon. Was ze lekker af en dan de buitenzijde even ontvetten met schoonmaak alcohol.  
Sla, met behulp van een grote spijker en hamer, een gaatje in de bodem van het blik. Hier gaat straks het ophang touw doorheen dus even kijken hoe groot het gaatje moet zijn. Dit is afhankelijk van de dikte van je touw.  
Zorg dat het gaatje bij alle 3 de blikken in het midden van de bodem zit. Dan hangt 'ie straks recht.

Dep de buitenzijde van de blikken nu met gesso. Gebruik hiervoor een stukje van een schuurspons. Omdat ze buiten komen te hangen willen we een goede hechting van de verf en gesso zorgt hiervoor. Nadat de gesso gedroogd is verf je de blikken in een lichte kleur acrylverf. Neem een kleur die past bij de achtergrond van je servet. 

Lees HIER wat GESSO doet.Ik heb gebruik gemaakt van deze 2 Ambiente servetten : bij beide werkt een crème kleurige achtergrond het beste.

Klik HIER om in de webshop de servetten te bestellen. 

Laat dit alles goed drogen.

Zet de blikken nu op zijn kop. Omdat ze straks ook op zijn kop zullen hangen gaan we ze op zijn kop decoreren. De bodem dus naar boven ! Neem het bovenste (bedrukte) laagje van de servet en plak dit met de servettenlijm op het blik. Met het servet met de wegwijzers heb ik het bovenste blik gedecoreerd en de afbeelding dus precies uitgeknipt. Plak deze op het blik, nogmaals het blik hierbij dus kop z’n kop laten staan.
Voor de onderste 2 (kleinere) blikken heb ik het andere servet gebruikt. Het blik dat in het midden hangt heeft alleen het blauwe gedeelte van de servet. Het onderste blik kreeg de onderrand van de servet zodat de afbeeldingen goed bij elkaar aansluiten. Dit laat je drogen.


Ik heb de onderranden van de blikken even een lik stempelinkt (StazOn Sadle brown) gegeven om ze wat te accentueren.

Dit droogt razend snel en dan kun je de blikken een laag weersbestendige vernis geven (JoSonja decoupagevernis of botenlak).

TIP  : als je van plan bent de windgong hoog te hangen , verf dan de binnenkant van de blikken wit. Dan zit het er ook mooi uit van onderaf gezien.


Neem nu een flink stuk ruw touw. Ik heb echt een ruim stuk genomen. Ik kan op het eind de lengte aan de bovenzijde naar mijn zin aanpassen.  Als je touw hebt dat snel rafelt, doop dan het bovenste uiteinde even in servettenlijm, draai er met je vingers een punt aan, en laat dit drogen. Je hebt dan straks een stevig begin om door de gaatjes van het blik te pulken.
Elk blik rust op een knoop. Je begint bij het onderste blik. 


Ik heb eerst aan de onderzijde van het touw wat houtjes en kraaltje (wit geschilderd) bevestigd. Hierboven heb ik een knoop in het touw gelegd. 

Nu schuif ik van bovenaf het kleinste blikt op het touw. Het kan niet verder dan de knoop. Als het gaatje in je blik wat groot is dan zet je de knoop vast met wat lijm uit het hete lijm pistool. Ligt het stevig dan is het zo goed.

Dan meet je hoe groot je middelste blik is. Neem de helft van de grootte en zet op dit punt (ongeveer)  een 2e knoop in het touw.   

Voorbeeld : Je middelste blik is 10 cm hoog. Zet dan op 4 of 5 cm boven het kleinste blik een knoop in je touw. Nu valt je middelste blik voor de helft over het kleinste. Niet tevreden met de manier waarop het kleinste blik onder het middelste uitkomt ? Geen punt. Schuif het middelste blik omhoog en herschik de knoop. Tevreden ?  Zet de 2e knoop vast op het 2e blik met een klodder lijm uit het hete lijm pistool.

Herhaal dit voor het derde (grootste blik). Omdat ik hier een lijmklodder bovenop wat rommelig vindt heb ik een grote kraal over het touw geregen en deze bovenop in de hete lijm, vastgedrukt.

Je kunt nu aan de bovenzijde het touw op de door jou gewenste maat voorzien van een lus en afknippen.

Laat eventueel de laatste resten lijm en vernis drogen en hang hem dan buiten. 


Variatie tip : 

Versier de randen of bovenop het bovenste blik met leuke zelf gevonden schelpen. Let dan wel op dat je het gewicht goed verdeeld zodat de windgong recht blijft hangen. Ook schelpen aan het onderste stuk touw zorgen voor een vrolijk getinkel bij een zuchtje wind......


Alvast heel veel knutsel plezier ! Stel je vragen gerust hieronder of via email.
Je vindt Conny's Frutsels op facebook, instagram en youtube
En natuurlijk op : 

www.conny-frutsels.nl Veel knutselplezier !

Liefs Conny