dinsdag 28 mei 2019

Brocante lint maken

Met grote regelmaat loop ik in brocante winkels te snuffelen naar leuke dingetjes voor mijn huis. Ik hou heel erg van het vintage gevoel en sfeertje maar de prijs in deze winkels loopt soms behoorlijk op.

Zo zag ik laatst heel mooi lint dat voorzien was van teksten. Echt prachtig brocante, met Franse teksten in zo'n krullerig handschrift. Voor een klein rolletje lint werd nog net geen € 10,00 gevraagd.

Op weg naar de kassa bedacht ik me.
Mijn creatieve brein maakte overuren en ik heb het lint terug gelegd in het rek.
Thuis ben ik met gewoon wit katoenen lint aan het experimenteren geslagen en het eindresultaat bleek mooier dan wat ik in de winkel had gezien. En verrassend eenvoudig te maken.

Hoe ?

Dat deel ik hier graag met u. 


TIP :
Ik heb elke stap eerst met een klein proef stukje lint gedaan. Ik had katoenlint en satijn lint en ik heb beide geprobeerd. Het katoen gaf het mooiste eindresultaat.

Werkwijze:


Ik ben dus uit gegaan van normaal wit katoenen lint. Dit is vrij breed lint (ongeveer 3 cm breed)  maar je kunt elke maat gebruiken.

We gaan wel lekker knoeien nu dus als je daar niet van houdt : even handschoentjes aan.

Ik heb kokend water in een soepkom gedaan met daarin 1 nieuw koffiepad. Misschien kan het ook met gebruikte maar dat is een kwestie van proberen, ik heb 1 nieuw pad geofferd. Ik heb het lint een uurtje in de koffie laten weken en tussentijds af en toe een beetje het lint in en uit de koffie gehaald. Af en toe het koffiepad uitknijpen helpt ook. Is het niet bruin genoeg naar je zin ? Gewoon nog een half uurtje terug doen.
Toen ik het lint uit de koffie haalde vond ik de kleur mooi maar het was iets te egaal ingetrokken naar mijn zin. Ik heb het lint op een stukje keukenrol gelegd en de koffiepad hier en daar stevig op het lint gedrukt. Dit geeft een iets rommelige uitstraling en dat is wat ik wilde.

Dit heb ik een nachtje laten drogen op een stukje keukenrol.

De volgende ochtend heb ik het lint even gestreken. Het was toch wat gekreukeld uit de strijd gekomen. Omdat ik de tekst wil stempelen is het fijn als het lint glad is.Ik heb gebruik gemaakt van 2 kleuren stempelinkt : Jet Black en Sadle brown, beide van het merk StazOn, en siliconen stempels van ViVaDecor.  Ik vond alleen zwarte inkt te scherp en heb de stempels dus eerst be-inkt met de bruine inkt en toen lichtjes de zwarte over sommige delen gedaan. Zo krijg je een speels effect op je afdruk.


Zet de silicone stempel op een stempel blok en inkt eerst met de bruine inkt. Snel dan de zwarte inktpad op sommige stukjes er licht overheen en zet de stempels op het lint. Let er op of de tekst recht op het lint staan (als je dat wilt tenminste).

Het lint komt er zo (zie foto links) onder vandaan. Ik heb eerst de teksten erop gezet met tussenruimtes en daarna met de kleinere stempels met het kroontje en de post-stempel.
Dit zijn de 2 ViVaDecor stempels die ik gebruikt heb.
Links het bovenste met de tekst (is neptekst maar dat oogt prima).

Rechts de kroon en de poststempel. 
 Nu is het een kwestie van even laten drogen.

Ik heb een stukje van het lint geknipt om een strikje te maken.Al met al was het een klusje van bijna niks.
Maar het eindresultaat is bijzonder naar mijn zin.

Nu ga ik dus op zoek naar meer wit lint want dit "smaakt" naar meer.......

TIPS :

Wellicht kan het ook met sterke thee. Als je niet van (de lucht van) koffie houdt is het eenvoudig de techniek met thee te proberen.

Ik kwam er achter dat de koffie beter trekt met kokend water dan met koud water. Het trekt dan ook beter in het katoen.

Mocht je bruine randen aan het lint willen dan haal je eenvoudig het Sadle-browne inktpad even langs het lint.


Ik wens jullie allemaal weer veel knustelplezier.

Mocht je de gebruikte producten zoeken, kijk dan even op mijn site www.conny-frutsels.nl 


Groetjes Conny