maandag 24 september 2018

Brocante boeken


Brocante boekenBenodigdheden :
2 oude boeken   /  Acrylverf
Servet rozen (of naar keuze elke andere servet)
Servettenlijm  /   Tekstsjabloon
Permanent marker met fijne tip
Acrylkwast en penseel
Patina Waxx
Evt. luchtdrogende klei en mal
Lijmpistool  /  Decoupage vernis
Stukje schuurpapier  /  Oude doek

Algemeen 
Leuk voor uw brocante interieur, deze boeken die helemaal in stijl gedecoreerd zijn.
Ik heb voor dit project gebruik gemaakt van 2 oude boeken uit de kringloopwinkel. Hierbij heb ik er op gelet dat ze beide een harde kaft hebben en dat de bladen iets bruin geworden zijn. Dat geeft vast een beetje brocante gevoel. Ik heb gezorgd dat ik 2 boeken heb gekocht die ongeveer even dik zijn, maar iets verschillen qua grootte zodat ze samen een mooi stapeltje vormen.  Maar “speel” hiermee naar eigen inzicht.

 
Zo ga je te werk :
Stap 1 :  Verwijder de papieren omslag van de boeken en gooi deze weg. Bescherm eventueel de bladzijden van het boek door er wat plastic om te doen. Schilder de kaften met een witte acryl verf.
Voor boeken met een donkere kaft kunnen er meerdere laagjes verf nodig zijn.

Laat goed drogenStap 2 :  Ik heb het bovenste boek voorzien van een sierrand. Ik gebruik om dit te maken een siliconen mal uit de winkel voor taart-benodigdheden en lichtgewicht klei die aan de lucht droogt. Druk de klei in de mal en verwijder de overtollige klei.  Haal de vorm voorzichtig uit de mal. Smeer wat servettenlijm op de plaats van het boek waar de klei komt en  druk de klei hier voorzichtig op vast. Laat drogen.


 


Stap 3 :  Splits de bovenste laag van de servet. Scheur uit de servet een aantal rozen-afbeeldingen. 
Gebruik hiervoor eventueel een dun penseel en wat schoon water. 

Stap 4 : Leg de tekst sjabloon op het boek en traceer met de marker de uitgesneden vorm. Verwijder de sjabloon en vul met de marker eventueel de letters op. Laat dit even drogen.  Als je de tekst nu te donker of te sterk vindt kun je met een stukje schuurpapier dit licht opschuren.
 

Stap 5 : Plak met behulp van de servettenlijm het stukje servet op het boek. Laat drogen

Stap 6 : Schuur de rugkant van de boeken licht op zodat ze een wat oudere uitstraling krijgen.   


Stap 7 : Met een oude doek en de Patina Waxx kun je nu de boeken wat meer “shabby” maken. Smeer hiervoor wat van de Patina waxx in de diepe delen van de gedroogde klei-rand en smeer wat van de Patina waxx op de randen van de boeken. Haal met een licht vochtige doek het teveel aan Patina waxx weg.  Eventueel herhalen tot het naar je zin is. Voor patina waxx geldt : beter steeds een klein beetje en dan herhalen, dan 1 grote klodder.

Stap 8 : Ik heb ervoor gekozen om de boeken op elkaar te lijmen. Zo blijven ze netjes liggen en heb je 1 decoratie object. Spuit hiervoor wat lijm uit het hete lijm pistool op de bovenkant van het onderste boek en leg het bovenste boek op zijn plek. Je hebt nog een paar seconden om de boeken wat te schuiven zodat ze naar je zin liggen. Laat drogen/afkoelen.

Stap 9 : Verwijder de eventueel aangebrachte plastic van de bladzijden

Stap 10 : Lak je werk af met decoupage vernis.


Heel veel knutsel plezier !
Conny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten