vrijdag 16 maart 2018

Brocante Paas-ei

Benodigdheden: 
piepschuim paas ei
luchtdrogende klei (lichtgewicht)
siliconen mal
muurvuller
acryl verf
patina
goud pasta (Inka-gold)
vernis op waterbasis
decoupage- of alleslijm
Lijmpistool
Naar keuze : knopjes ter decoratie
kwastjes en paletmes, sate-prikker, schuurpapier, stukje bakpapier, oude doek

Zet het piepschuimen ei even met de onderkant op een sate prikker zodat je het makkelijk vast kunt houden en weg kan zetten om te drogen.


Schuur het ei licht op met een zeer fijn schuurpapier.

Maak een stukje van de klei zacht door het even te kneden.
Neem de siliconen mal en druk de klei hier in. Zorg dat de klei goed aangedrukt wordt zodat het alle kiertjes van de mal vult. Haal daarna aan de bovenkant van de mal alle overtollige klei weg.
Leg een stukje bakpapier op je werkbank en keer de mal hier boven om zodat de klei vorm er uit komt.
Doe wat alleslijm op het piepschuimen ei.

Drukt de nog natte klei-vorm hierop. Zachtjes aandrukken en probeer te voorkomen dat de details van de vorm plat gebruikt worden. Zit het naar je zin ? Laat dit dan minimaal 12 uur drogen op een warme plek.
Niet op de verwarming zetten en niet in de volle zon. Ook niet met een fohn het droogproces versnellen, al deze dingen zullen de klei laten scheuren ! Even geduld dus ....

Zet de prikker met het ei in een kleine pot of klein flesje om te drogen.


Nadat de klei is gedroogd neem je de muurvuller en het paletmes en smeert de muurvuller romdom de klei op het ei. Doe dit gerust wat grof om een beetje steen-structuur te creeëren. probeer te voorkomen dat de muurvuller in de details van de klei vorm gaan zitten.
laat dit drogen.

Neem nu acrylverf en een kwast en verf het hele ei in een basis kleur. Ik heb als basis kleur licht bruin gekozen. Laat dit drogen. Smeer nu de donker bruine patina in de diepe gedeelte van de klei vorm. Haal het teveel weg met een oude doek. Neem ook wat van de patina op een punt van je doek en veeg daarmee over de rest van het ei om zo hier en daar wat kleur verschil te maken.
Laat dit drogen.

Neem met je paletmes een beetje van de Inka-gold goudkleurige pasta en doe dit op een schoteltje. Sluit de pot hierna direct (dit droog heel snel uit). Met een punt van je oude doek die je in de goudkleurige pasta doopt smeer je hier en daar op het ei wat goud-accenten. Doe dit ook op de hoge delen van de klei vorm. Kleine beetjes tegelijkertijd want het droogt razendsnel en een teveel laat zich niet makkelijk verwijderen.

Ter afwerking heb ik ervoor gekozen om het ei op een oude lade-knop (op zijn kop) te bevestigen zodat het een voetje krijgt. Het voetje, en het knopje bovenop, heb ik met een lijmpistool vast gezet.


Heel veel succes !
ConnyGeen opmerkingen:

Een reactie posten