maandag 17 juli 2017

Kaasplankje (werkbeschrijving)

Benodigde materialen :

houten of MDF kaasplankje


witte acrylverf
crackle medium (one-step crackle)
afbeelding van servet of rijstpapier
decoupagelijm
acrylverf in diverse kleuren
eventueel : stempel inkt en vernis

Gereedschappen :
kwasten, penseel en sjabloneer-spons
3D schaartje
schuurpapier (fijne korrrel)
water
oude zachte doek


Zo gaat u te werk:
Schuur de ondergrond licht op. Het MDF of houten kaas planken krijgt als voorbehandeling een laagje witte acrylverf. Vooral MDF heeft dit nodig omdat de verf snel in het MDF trekt. Laat dit goed drogen.

Omdat we een crackle effect willen hebben voor de basis van het plankje, wordt het hierna geschilderd in een donkere kleur naar keuze. Deze kleur zal straks door de scheurtjes in de verf te zien zijn. Stem de onderkleur af  op de afbeelding die u straks wilt gaan gebruiken. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor een rode ondergrond. Laat de donkere verf drogen.

Na het drogen brengt u met een acrylkwastje de crackle medium (on-step crackle) met een kris-kras beweging aan op het plankje. Door de kris-kras beweging zullen straks de scheurtjes ook een wir-war effect geven. Bent u onzeker over crackle of heeft u er nog nooit mee gewerkt dan leest u hier in mijn voorgaande BLOG alles over de crackle techniek.
Laat het crackle medium drogen en houdt daarbij de minimale droogtijd aan die door de verpakking wordt voorgeschreven (verschilt per product).

Breng nu opnieuw witte acrylverf aan over het plankje. Gebruik hiervoor een sjabloneerspons en dep de verf op het crackle medium voor het mooiste resultaat. Ga hierna niet meer met een kwast of spons over uw werk, u zult anders het effect te niet doen.
De bovenste verflaag zal nu tijdens het drogen gaan scheuren. Het kan even duren voor het effect zichtbaar is dus heb wat geduld en leg uw werk even weg om te drogen.

Knip of scheur ondertussen de afbeelding die u wilt gaan gebruiken uit. Werkt u met servetten dan splits u de servet (we gebruiken alleen het bovenste laagje). Werkt u met rijstpapier dan kunt u het beste scheuren (rijstpapier is maar 1 laagje dus u hoeft niet te splitsen). Voor een filmpje over de makkelijkste scheur techniek klikt u hier.
Plak met behulp van uw decoupagelijm de afbeelding op de gewenste plek.
Laat alles goed drogen.

Indien u wilt kunt u met behulp van gekleurde acrylverf wat schaduw aanbrengen rondom de afbeeldingen. Doe dit door de verf te verdunnen met water en met een penseel rondom de afbeelding te kleuren.
Breng eventueel hierna (zoals in mijn voorbeeld) met een fijn penseel en onverdunde acrylverf takjes of krullen aan bij de afbeelding.

In het voorbeeld van het kaasplankje op de foto heb ik de randen geaccentueerd met een kleur die past bij de afbeelding. De veiligste optie is dezelfde kleur te gebruiken die u heeft gekozen voor onder de crackle. Omdat in mijn voorbeeld de hulsttakjes mooi groen zijn heb ik voor deze kleur gekozen.
Ik heb hierbij gebruik gemaakt van een stempelinktkussen van StazOn in de kleur Olijf-groen. Door het inktkussen langs de randen te vegen heb je in 1 beweging een mooie afwerkrand. Door met een oude doek een klein beetje in draaiende beweging over de verse inkt te gaan vervaag je de randen iets en kun je de hoekjes mooi mee laten kleuren. Probeer dit eerst op een oud proef stukje hout om te voelen hoeveel inkt er nodig is. Zorg wel altijd dat de stempelinkt die u gebruikt goed watervast is.
Als u geen stempelinkt in de juiste kleur heeft kunt u ook met acrylverf de randen schilderen.

Als alles naar uw zin is gedecoreerd, lakt u het eventueel af met een extra laagje decoupagelijm of met een vernis op waterbasis. Als u vernist dan brengt u 2 of 3 laagjes vernis aan, tussen alle laagjes goed laten drogen en licht opschuren. Na de laatste vernislaag niet meer schuren.

Heel veel succes, ConnyGeen opmerkingen:

Een reactie posten