zondag 18 september 2016

Lampenkap

Hoe vreemd kan het soms lopen ? Bij het snuffelen op een Engelse website voor knutselaars zag ik een item voorbij komen van een dame die een lamp volledig had geplakt met witte kunstrozen. De rozen (strak in rechte rijtjes geplakt) waren afgewerkt met witte franjes aan de onderkant. Niet mijn stijl maar het idee bleef hangen in mijn hoofd. Ik heb dat eens een paar dagen laten sudderen en daar uiteindelijk mijn eigen draai aan gegeven. En omdat ik van decoupage werk hou heb ik dat gecombineerd met de kunstbloemen. 

In de hoop dat ook ik anderen weer kan en mag inspireren geef ik je hier onder de werkbeschrijving :

Ik ben uitgegaan van een goedkope lampenkap. Ik heb een kap gebruikt die eigenlijk bedoeld is voor schemerlampen met een voet maar ik ga hem ondersteboven aan het plafond hangen. Vanwege het formaat dat ik zocht, kon ik alleen (goedkoop) aan een donker bruine komen. Gemakshalve heb ik deze met krijtverf licht geschilderd. Als je gebruik kunt maken van een witte basis kap scheelt je dat al veel werk.
  


Ik had nog krijtverf staan, in een kleur die niet helemaal wit is. Ik vind dat wat zachter bij de bloemen passen maar kies zelf gewoon een goede, lichte kleur bij de bloemen of het papier dat je gaat gebruiken.  Ook is het niet per se nodig van een krijtverf uit te gaan, een gewone acryl verf werkt net zo goed. Gebruik wat je hebt. Zorg dat je de kap egaal schildert, als de lamp klaar is en het licht aan gaat zal je oneffenheden altijd terug zien. 


Terwijl de verf op de kap droogt heb ik de bloemen uitgeknipt uit rijstpapier. Ik heb gekozen voor de grote pioenrozen van het papier van de Stamperia serie. Dit is A4 formaat. Omdat ik een grote kap wilde maken heb ik 5 bloemen geknipt. Het vel rijstpapier heeft een achtergrond kleur die anders is dan mijn kap dus heb ik ervoor gekozen de bloemen heel precies uit te knippen. Vanuit het vel rijstpapier heb ik ook wat losse blaadjes geknipt en 2 van de grote libelles.Nadat de verf op de kap echt goed door en door droog is heb ik de bloemen met behulp van ModPodge decoupage lijm op de kap gelijmd. Ik heb voor deze lijm gekozen omdat hij bijzonder goed is met stevig papier en een mooie matte finish heeft.  Ik ga de kap onderste boven aan het plafond gebruiken en heb de rijstpapieren bloemen op de grootste rand geplakt. Ook dit moet goed drogen voor je verder kan.

Als de lijm gedroogd is haal je eventueel met een fijn schuurpapiertje langs de rand de overtollige papierrestjes weg. Ik heb uit mijn eigen collectie kunstbloemen gebruik gemaakt van grote foamrozen (elk ongeveer 5 cm doorsnede) in roze, kleine foamroosjes van rond de 2 cm, in een zelfde tint en een tak met roze-groene kunststof besjes. De foamrozen hebben een metalen steeltje dat je kort kunt knippen met een tangetje. Buig het laatste stukje (± halve cm) ijzerdraad om zodat het niet in de weg zit. Haal bij voorkeur de steel nooit helemaal uit de bloem. Binnenin de bloem zorg het ijzerdraadje voor stevigheid en zorgt dat de bloemblaadjes niet loskomen. Lijm de bloemen met behulp van een hete-lijm pistool op de kap.Als afwerking heb ik met een clear stamp en groene stempel inkt wat nep-tekst her en der op de kap gestempeld en ik heb de libelles en losse blaadjes van het rijstpapier ook pas als laatste toegevoegd.

TIPS

 • De keus voor ModPodge lijm is persoonlijk. Uiteraard kun je op een lampenkap ook met MultiCoat werken. Je hebt voor deze klus ook geen speciale Modpodge nodig, de gewone variant werkt prima.
 • Het rijstpapier heeft tijdens het verlijmen direct lijm er bovenop nodig. Dus eerst lijm op de kap, het papier leg je op de natte lijm en dan direct met je kwast met lijm eroverheen om het vast te zetten. Omdat de kap die ik gebruikte een stoffen laagje had bleek het best wat lijm op te zuigen. Wees dus niet te zuinig met de lijm maar vermijd altijd klodders !
 • Ik heb gekozen voor een roze uitstraling die past in mijn interieur. Varieer natuurlijk gerust. Kunstbloemen zijn te koop in heel veel kleuren en elke bloem geeft een andere uitstraling.
 • Uiteraard kun je ook met servetten werken in plats van rijstpapier. De werkwijze blijft gelijk. 


Heel veel knutsel plezier !
Conny4 opmerkingen:

 1. Helemaal geweldig, ik ga het opslaan en als ik tijd heb :-) ook eens proberen!
  Bedankt voor het delen!

  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een leuk idee. Deze ga ik ook toepassen. Heb je er ook een lampje ingedaan? Of alleen ter decoratie?

  Bedankt voor het delen. Grtjes yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Yvonne. De lamp werkt gewoon hoor ! Spaarlampje erin en hup ! Het leuke is dat de lamp een klein stukje van het plafond afhangt en het licht daar tussendoorkomt. Leuk effect (dat zich helaas slecht laat fotograferen). Leuk dat je het ook gaat maken. Als je ergens tegenaan loopt en info wilt dan kun je me mailen op info@conny-frutsels.nl. Veel knutsel plezier !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om te doen! Ik zou er verslaafd aan raken. Het is fijn om er een nieuwe hobby bij te hebben. Ik ga me niet vervelen. Dankjewel voor je lessen.

  BeantwoordenVerwijderen