zondag 19 juni 2016

Rijstpapier voor decoupage

Decoupage is de techniek waarbij je papier verlijmd op een ondergrond. Dat kan met scrappapier of zelfs behang papier maar door de jaren heen zijn er technieken ontwikkeld waarbij veel dunner papier wordt gebruikt en het eindresultaat veel mooier wordt. 

Het meest bekende in deze laatste soort is de servetten techniek, waarbij je 1 dun laagje van een papieren servet op een ondergrond verlijmd. In de jaren '80 vreselijk populair onder de "dakpan-hobby-isten" en tegenwoordig buiten de dakpannen om, worden de servetten nog steeds gebruikt voor prachtige artikelen. In een aprte BLOG heb ik uitleg gegeven over deze techniek. 

Een veel gehoorde klacht van servetten-gebruikers is natuurlijk dta het papier zo teer is dat het, eenmaal natgemaakt met lijm, heel erg snel scheurt. Dat levert veel frustratie op omdat je eigenlijk vaak niets anders kan doen dan alles er af halen en overnieuw beginnen. Zonde van je tijd en zonder van al je energie.

Rijstpapier

vezel structuur
Sinds heel recent krijgt op de Nederlandse markt ook het rijstpapier meer bekendheid. 
Rijstpapier leent zich uitstekend voor decoupage omdat het dun is en makkelijk te verlijmen.  

Het voordeel van rijstpapier ten opzicht van servetten is dat rijstpapier wel heel dun is maar opgebouwd uit vezelrijk materiaal waardoor het veel minder snel scheurt bij het verlijmen. Ook is een servet standaard “slechts” 33 x 33 cm groot en het rijstpapier komt in grotere formaten : A4, A3 of 50x50 cm. 

Deze grotere formaten maakt het uitermate geschikt voor gebruik op (kleine) meubeltjes.
Het wordt geleverd in een variƫteit aan mooie afbeeldingen; Vintage, bloemen, dieren .... er is al veel verkrijgbaar en het aanbod groeit nog door....


Hoe werkt het ?

Je gebruikt gewoon de decoupage lijmen die we gewend zijn : ModPodge, Multicoat en dergelijke.

Je zorgt voor een licht gekleurde ondergrond (bijvoorkeur geschilderd op waterbasis omdat de lijm op waterbasis is). Deze ondergrond zorgt dat de kleuren van het papier mooi tot zijn recht komen. Je doet met een kwast een dunne laag lijm op je ondergrond en legt het vel rijstpapier op de natte lijm. Ga er nu met een lijm kwast met wat extra lijm erop overheen en veeg hiermee de eventuele kreukeltjes weg. Laat het goed drogen (enkele uren).
Je ziet, de techniek verschilt niet van servetten -techniek maar je zult ervaren dat het gebruiksgemak veel groter is !


Kastje

Omdat rijstpapier zo geschikt is heb ik als voorbeeld een kastje voorzien van rijstpapier. In dit geval heb ik het kastje schoongemaakt met Dasty ontvetter, voorzien van 2 lagen grondverf en afgewerkt met 2 lagen krijtverf. Van de lades heb ik het beslag afgehaald en de lades ook op deze manier geverfd. De lades heb ik apart gezet en het vel rijstpapier  dat ik wilde gebruiken er los bovenop gezet om te zien hoe het er precies op moest komen. Het vel rijstpapier heb ik vervolgens in 3 handelbare stroken geknipt. 
Elke lade heb ik vervolgens ingesmeerd met MultiCoat decoupage lijm  en volgens de bovenstaande methode het rijstpapier vastgezet. 
Na het drogen heb ik de randjes met een fijn schuurpapier bewerkt zodat het overtollige rijstpapier er af komt. Ik heb de lades opnieuw een extra laagje Multicoat ter afwerking gegeven.  Ik heb gekozen voor nieuwe knopjes op de lades. 


TIPS


Je kunt het rijstvel in zijn geheel gebruiken maar ook een detail eruit halen door dit te knippen of te scheuren. Beide technieken werken prima. 

Combineer de rijstvellen ook gerust eens met servetten. 
Beide hebben zulke mooie prints, leef je lekker uit !

10 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar als het geprint is plak je het er dan op.. Kan je het dan niet beter verven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Marlies : Het rijstpapier plak je vrij eenvoudig met decoupage lijm op de lades. Ja verven (in 1 kleur) is makkelijker maar met rijstpapier krijg je heel mooie afbeeldingen op je kastje. Het eindresultaat is dan veel mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar kun je dit mooie rijstpapier kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waar kun je dit mooie rijstpapier kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi Conny je kent mij via Facebook. en ik was jaren geleden ook erg actief met servetten plakken op dakpannen en zelfmaken van plakletters. ik had een vraag over de rijstpapier. je beschreef hier bij. dat je het moest aflakken met vernis of lak als je dit op hout deed. maar welke vernis of lak bedoel je dan? ik weet als je een creatie voor binnen maakt dat aflakken met decoupage lijm genoeg was. maar voor buiten gebruikt men lak. groetjes van Patricia de Ruijter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. meubel die je decoreert met servetten of rijstpapier zou ik altijd aflakken met een lak (van de bouwmarkt, transparante parket- of botenlak). Dit omdat meubels vaak wat intensiever gebruikt worden en dus beter beschermd moeten worden. Voor kleine gebruiktvoorwerken kun je volstaan met een extra laagje ModPodge als afwerking.

   Verwijderen
 7. Rijstpapier wordt nu ook in kleine plaatjes aangeboden in hobbysites.
  Weet jij of het volstaat dan alleen de randjes te lijmen of is het dan te kwetsbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Riet, alleen de randen plakken zal niet voldoende zijn. Dan is je papier onvoldoende beschermd. Groetjes Conny www.conny-frutsels.nl

   Verwijderen