woensdag 1 juni 2016

Decoupage met uw eigen foto's

Hoe mooi is het om uw liefste en mooiste foto's als een blijvende herinnering te gebruiken in uw decoupage werk ! Het is niet moeilijk maar vergt (net als zoveel technieken) wel wat uitleg en oefening.  

Omdat er verschillende manieren zijn ga ik u een beetje op weg helpen.  Ik zal de 2 meest gebruikte manieren hieronder uitleggen zodat ook u zelf ermee aan de slag kan.

Printen (belangrijk)
Bij beide “decoupage met foto’s” -technieken maakt u gebruik van uw (eigen) printer. 

Het is van belang dat u gebruik maakt van een laser printer en geen inktjet printer. Dit heeft te maken met de wijze waarop de printer de afbeelding op het papier zet. Een laserprinter zal de toner (inkt) door middel van verhitting fixeren op het papier waardoor de afbeelding die u wilt gebruiken  bij verlijmen niet gaat uitvloeien. Een inktjet printer spuit de inkt op het papier maar fixeert het niet.

Uw foto op servet

Omdat we gewend zijn om servetten te verlijmen zou het mooi zijn als onze liefste foto’s op servet konden krijgen. Gelukkig is dit tegenwoordig echt heel eenvoudig zelf te doen ! Wat heeft u nodig ?

A4 print papier, witte papieren servet, schilders-tape (schilders-plakband) en een laserprinter.


Als u geen volledig witte papieren servetten heeft, haal dan de bovenste laag van een “gewone” knutsel servet en gebruik voor het printen de onderste 2 witte laagjes. Ik gebruik zelf wel beide laagjes op elkaar om het wat stevigheid te geven. Leg het normale A4 vel papier op de opengevouwen servet en sla de randen van de servet aan de achterzijde om het papier. Zet de randen vast met schilders-tape (zie foto rechts) . Leg dit in de papierbak van uw printer. Controleer eventueel eerst hoe het papier in de printer moet (even een test printje maken met een kruisje of testwoordje er op).  

Maak op uw computer in Word een nieuw document waarin u de afbeelding plaatst. Print de afbelding zoals u gewend bent. U heeft nu de foto op de servet staan. Laat de servet zeker een uur drogen voor u hem gaat verlijmen. 
Verwerk de servet zoals u dat voor decoupage gewend bent.


Uw foto met ModPodge Photo Transfer overzetten

Dit Modpodge product is speciaal gemaakt om foto’s over te zetten op hout, canvas of textiel. Ook hier begint u met het printen van de foto maar nu kan dat op gewoon papier. Wel gebruikt u ook hier een laserprinter. 
We gaan de afbeelding omgedraaid gebruiken dus als u een foto heeft waar tekst op staat dan zult u de foto met behulp van een foto-bewerkings programma eerst horizontaal moeten spiegelen. Dit klink ingewikkelder dan het is. In een eenvoudig programma als PAINT kunt u de foto  in 2 klikken omzetten. Sla deze afbeelding op en open de gespiegelde afbeelding opnieuw in Word. 
Print de foto uit en laat hem drogen.

Knip of scheur de foto uit op de grootte die u wilt gebruiken. In het voorbeeld ga ik even uit van een foto die op canvas wordt gezet. Ik gebruik hiervoor een eenvoudig kant-en-klaar canvas zoals u dat goedkoop kunt aanschaffen bij Action of Xenos. Dit hoeft niet te worden voorbehandeld met verf of gesso.U smeert nu de foto OP DE GOEDE KANT dik in met ModPodge photo transfer. Let hierbij op dat u ook de hoekjes en randjes goed insmeert. U neemt het papiertje nu voorzichtig op en legt het met de foto kant (dus ondersteboven met de kant dit vol ModPodge zit) op het canvas. Druk nu voorzichting vanuit het midden de foto aan en verwijder eventueel overtollige Modpge met een zachte doek.
Dit laat u 24 uur drogen !   

Na 24 uur is de ModPodge gedroogd en ziet het er uit als een canvas met een wit stuk papier erop geplakt. U neemt nu een vochtige spons en maakt hiermee het papier vochtig. Met een licht draaiende beweging kunt u nu het overtollige papier weg poetsen. Het “rult” als het waren van het canvas af. Als het goed is gegaan ziet u onder uw handen de foto tevoorschijn komen. 

De ModPodge Photo Transfer heeft de inkt van de foto vastgezet en het papier zal los komen. Als u al het papier heeft verwijderd dan laat u het opnieuw even goed drogen. Lak het hierna af met “gewone” modpodge en decoreer uw canvas verder naar eigen inzicht.
TIPS
  • Gebruik NOOIT originele foto’s maar altijd zelf geprinte foto’s. Digitaliseer uw oude foto’s eerst door ze in te scannen.
  • Test altijd voor u zelf op servetten print, of uw printer dit aankan. Oudere printers hebben er nog wel eens moeite mee. 
  • Net als veel technieken is het overzetten van foto’s in het begin best lastig. Probeer het altijd eerst op een reserve canvas of op een stukje hout dat over is. Begin met een kleine foto. Probeer er 1 in kleur en probeer er 1 in zwart-wit. Zo ontdekt u hoe het moet en wat u het mooist vindt.
  • Print met de servetten-printen-techniek ook gerust eens leuke teksten of tekeningen. 
  • Naar mijn smaak en ervaring geeft het overzetten met ModPodge Photo transfer het mooiste resultaat. Door de wat langere droog tijden vraagt het wel veel van mijn geduld maar ervaring heeft mij geleerd dat ook hier "haastig en spoed" zelden goed is......
  • Als u een zwart-wit foto print zorg dan dat uw printer ook op zwart-wit staat ingesteld. 

 Heel veel knutsel plezier !
Conny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten