vrijdag 12 februari 2016

ModPodge Dishwasher safe (uitleg) ... servetten op glas

In de serie ModPodge producten is een lijm/vernis op de markt onder de naam "ModPodge Dishwasher Safe".  Deze lijm is bij uitstek geschikt op glas, metaal of keramiek dat u wilt kunnen afwassen. De producten die u decoreert met deze lijm kunt u, na het volgen van de instructies, in de vaatwasser reinigen.

De instructies op de verpakking staan echter alleen in het Engels, Frans en Spaans en omdat dit niet voor iedereen handig is wil ik u graag hier uitleg geven over het gebruik.Op de pot staat vermeld (vrij vertaald):

Bruikbaar op alle oppervlakten. Binnen/buiten. Veilig in vaatwasser, bovenste rek. Waterbasis. Niet giftig. Droogt hard, niet plakkerig. Rol de pot over de tafel om te mixen. Breng op met varkensharen kwast. Voor glas, keramiek of metaal. Reinig het oppervlak met schoonmaak alcohol. Breng lijm aan op oppervlak en achterzijde decoratie element. Terwijl het nat is, plaats het ontwerp op oppervlak. Laat 1-2 uur drogen. Breng 2-3 lagen aan, laat tussen elke laag 1-2- uur drogen. Laat 28 dagen uitharden. Zolang het nat is, schoonmaken met water en zeep. 


Tot zover de officiële benadering
foto : Pinterest

Maar zoals altijd zit er een praktijk kant aan het verhaal. Ik ga even van boven naar onder door de instructies.
Veilig in de vaatwasser : plaats handgedecoreerde artikelen altijd boven in de vaatwasser. Glas of keramiek dat u met keramiek stiften heeft gedecoreerd, of zoals in ons geval met servet en ModPodge, blijft een kwetsbaar artikel. De vaatwasser is bovenin minder heet en minder intensief (daarom zet u altijd de pannen onderin en uw glaswerk bovenin).

De lijm staat vaak in winkel geruime tijd rechtop en dan is het altijd goed de lijm even goed door te schudden. Rollen over tafel is een goed alternatief, schudden, door roeren ..... allemaal prima.

De varkensharen kwast die wordt geadviseerd zult u mij nooit zien gebruiken. Ik gebruik bijna altijd acrylverf-kwasten en schuimkwasten. Het voordeel van de schuimkwast op glas is dat er minder strepen in de lijm komen !  De acrylkwasten zijn lekker zacht en dat werkt heel fijn met servet. Een te harde kwast kan de servet laten scheuren. U kunt uw kwasten reinigen met water.

Reinig het oppervlak met alcohol. Deze stap is belangrijk omdat de alcohol het glas goed schoonmaakt en ontvet. Het zorgt voor een goede hechting van de lijm.  U koopt dit goedkoop bij een drogist of misschien staat het zelfs wel in uw medicijnkastje (ontsmettings-alcohol).

Breng de lijm aan...achterzijde decoratie element :  wanneer u met servetten werkt dan smeert u de lijm alleen op het oppervlak en niet op de achterzijde van de servet. Die zou anders meteen scheuren. Ook decoupage- of  rijstpapier schrijkt u niet in met lijm. Doe dit alleen bij stevige papiersoorten zoals scrappapier of foto's die u heeft uitgeprint en wilt verlijmen.

Geen haast-klus !

Tja, ik kan het niet mooier maken dan het is. Voor deze decoratie klus moet u geen haast hebben.
Tussen alle lijmlagen moet u de boel 1 of 2 uur laten drogen en men adviseert 2 tot 3 lagen lijm voor de afwerking. Als u een glas of mok echt vaatwasserbestendig wilt hebben dan zult u deze tijden echt moeten respecteren. De servetten laag moet namelijk goed geseald zijn, er mag geen druppel water tussen kunnen komen. Na de laatste lijm/vernis laag moet het artikel 28 dagen (!) uitharden voor u het kunt gebruiken. Maakt u iets voor een verjaardag of speciale gelegenheid,  begint u dan op tijd !

En verder ....
Ervaring met gebruik van alle lijmsoorten op glas leert ons een paar dingen.

Decoreert u een glazen bord of schaal, lijm uw servetten dan op de achterzijde van het bord. Om de kleuren beter tot zijn recht te laten komen verlijmd u er na het drogen een stuk wit vloei-papier (rijstpapier of witte servet) overheen. U kunt er ook voor kiezen de gedroogde achterzijde van de servet met witte acryl verf te beschilderen. Nadat dit gedroogd is doet u er opnieuw 2 tot 3 lagen ModPodge Dishwasher Safe overheen om het te sealen. Let op de droogtijden.


Als u een glas of fles gedeeltelijk decoreert met servet, en u wilt het glas helder houden (dus niet eerst verf of gesso) dan zit u altijd met het probleem dat de lijm buiten de servetranden zichtbaar is op het glas. Terwijl de lijm nat is, is het wit. U schrikt waarschijnlijk en gaat dan vegen om het weg te halen wat de ravage vaak alleen maar erger maakt.
Natte lijm met schuimkwast
Natte lijm met kwast opgebracht
Als u het echt van de fles af wilt hebben kunt u met een vochtige doek voorzichtig de overtollige lijm verwijderen maar ga hierbij niet over de servet. Deze zal direct scheuren. Laat een klein randje van de  lijm intact over de randen. De servet moet nl wel geseald blijven.Beter is het nog om de hele fles in te smeren met de lijm.


Lijm na 15 minuten drogen
Het glas verliest iets van zijn helderheid maar uw eindresultaat is vaak wel mooier ! Gebruik hiervoor een schuimkwast zodat er zo min mogelijk strepen in de lijm zitten en doe altijd liever meerdere dunne laagjes, in plaats van 1 dikke laag.  De lijm droogt transparant op waardoor de strepen niet meer zichtbaar zijn!


Veel knutsel plezier !
Conny


2 opmerkingen:

  1. Als je geen vaatwasser hebt zou je het dan ook gewoon af kunnen wassen met deze mod podge?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afwassen met de hand is milder dan de vatwasser en dat kan dus probleemloos.
    groet Conny
    Conny's Frutsels

    BeantwoordenVerwijderen