woensdag 2 september 2015

Servetten "vervagen"


Bij decoupage met servetten kun je de leukste interieur artikelen een persoonlijk tintje geven. Door één of meerdere servetten met elkaar te combineren ontstaan er prachtige afbeeldingen. Eénmaal gegrepen door deze hobby techniek wordt je al gauw enthousiast. Het is niet moeilijk om te doen en de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Als je de basis techniek in de vingers hebt dan kun je een beetje gaan expirimenteren met variaties. Zo kan het soms  bijzonder mooi zijn om de afbeelding van een servet een wat vervaagd uiterlijk te geven. Gecombineerd met de heldere afdruk van de servet is het eindresultaat bijzonder mooi. 1 Servet..... en toch variatie.


In het voorbeeld ben ik uit gegaan van deze servet 
Het is een servet uit de "Everyday" serie van Ambiente. Ik hou zelf heel erg van hortensia's en de zachte kleurcombinatie vind ik prachtig. 
In het voorbeeld heb ik ervoor gekozen de servet niet te knippen maar ruwweg wat uit te scheuren vlak rondom de bloemafbeelding. 
Hierbij is het handig om voor het scheuren de achterste 2 velletjes van de servet te verwijderen. Zo scheurt het makkelijker en heeft u meer controle over waar het hoe de servet scheurt.Hoe werkt het ? 
U behandelt uw artikel met een witte basis verf. Na het drogen smeert u in met lijm en plakt u de  gescheurde servet afbeelding op uw artikel. U laat dit goed drogen.

 Schuur dit licht op met een heel fijn schuurpapiertje. Neem nu een beetje van de witte basisverf en doe dit op een schoteltje. Dep met een sjabloneerkwastje in de verf en haal de meeste verf weer van de sjabloneer kwast af. Ik gebruik hiervoor een oud stukje hout waar ik de sjabloneer kwast een paar keer op dep. Het is de bedoeling dat er maar weinig verf op het kwastje overblijft. Dep hiermee over de servet afbeelding. Doe dit net zo vaak als nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.

Ik heb in het voorbeeld gezorgd dat de randen van de afbeelding iets meer verf kregen dan het midden deel. Zo vloeit de vaagheid mooi over. 

Heeft u per ongeluk teveel wit gebruikt ? Dep met een schone droge sjabloneer kwast erop om het teveel weg te halen. Is het helaal niet naar u zin ? Zolang de verf nog nat is kunt u de theedoos eevnvoudig met een vochtige doek schoonmaken en overnieuw beginnen.

U laat het werk goed drogen. 

Vervolgens heb ik dezelfde afbeelding nogmaals uit de servet gehaald en deze heb ik wel zorgvuldig uitgeknipt langs de bloemranden.

Als de verf goed droog is kunt u de uitgeknipte afdeeling op het artikel plakken. Doordat deze afbeelding niet met verf wordt bewerkt ontstaat toonverschil in de kleuren tussen de geverfde servet en de ongeverfde servet.
Laat het opnieuw goed drogen en lak een laatste maal af met ModPodge. Afwerking : om het geheel af te maken heb ik de theedoos uit het voorbeeld langs de randen met een inktpad van het merk StazOn (kleur Olijfgroen) wat extra kleur aangebracht. De onderzijde van de theedoos is met acryl verf behandeld.

Tips 

    • De gebruikte hortensia servet is in de webshop beschikbaar met artikel nummer 3643
    • Gebruik voor het precies uitknippen van de afbeelding een 3D schaartje.
    • Als u de achterste witte laagjes van de servet verwijderd scheurt het makkelijk. Als u echter gaat knippen in de servet, laat ze er dan aan zitten. Voor het knippen geven de 2 extra steun. U verwijderd de laagjes pas nadat u klaar bent met knippen. 
    • Gebruik de techniek ook eens om alleen de randen van uw afbeelding te vervagen en het middendeel helder te laten. Dezelfde techniek met toch weer net een ander resultaat :Ik wens u veel knutsel plezier ! 

Conny
Geen opmerkingen:

Een reactie posten