zaterdag 16 mei 2015

Waxine glaasjes

Klik op de foto


Op facebook en markten zie ik regelmatig mooie zelfgedecoreerde flessen en glazen langskomen. Een hele leuke techniek waarbij je met behulp van Gesso en servetten, lintjes en stickers een bestaande fles omtovert in iets moois.
Kleine glaasjes kun je op deze manier ook leuk decoreren om waxinelichtjes in te zetten.  In een handomdraai maak je zo je eigen tafeldecoratie die je helemaal naar je eigen smaak en naar het seizoen aan past.  Leuk voor op het terras of op een mooi versierde eettafel.


Om toch weer net even iets anders te kunnen maken besloot ik dit keer binnenste-buiten glaasjes te maken. Oftewel : alle decoraties aan de binnenkant van het glas. Op deze manier komt de decoratie extra mooi tot zijn recht omdat de glans van het glas over de decoratie heen in tact blijft.Hoe werkt het ?Om dit te maken heeft u glaasjes nodig die een ruime opening hebben zodat u goed aan de binnenzijde kan werken. Kies een servet naar uw smaak. Ik heb gekozen voor één van de nieuwste hortensia servetten. 
Knip uit de servet de gewenste stukjes. Lijm de binnenzijde van het glas in met de ModPodge mat.  Neem het bovenste laagje van de servetafbeelding en lijm deze voorzichtig aan de binnenkant van het glas. Let op : de heldere voorkant van de servet gaat dus in de lijm zodat deze vanaf de buitenkant van het glas goed te zien is.


         


Het is handig om eerst de opstaande kant van het glas te doen en een apart rondje te knippen voor de bodem. Laat tussen deze 2 stappen in uw glaasje eerst drogen om te voorkomen dat u met uw handen het gelijmde servet stukmaakt.


Zitten alle servet onderdelen op zijn plaats ? Tijd voor koffie  (dan kan de boel ondertussen even lekker drogen ) !!

Na het drogen kunt u de binnenzijde van het glas bewerken met gesso. Breng met een sponsje deppend de gesso aan. In mijn ervaring geeft dat een mooier resultaat dan als u kwastjes gebruikt. Dep de Gesso over de servet. Begin bij de bodem van het glas en werk naar boven zodat u met uw handen de verse gesso niet beschadigd. Breng de gesso aan helemaal tot aan de rand van het glas. U zult zien dat de kleuren van het servet oplichten door de witte gesso aan de achterzijde !

Laat opnieuw goed drogen.

Breng op dezelfde wijze een tweede laag gesso aan. Strooi nu in de natte gesso glitterpoeder. Besprenkel het ruim, houd daarna het glas ondersteboven boven een bordje en tik tegen het glas om de losse poeder te verwijderen.  Heeft u geen glitter poeder ? Dan laat u de tweede laag gesso drogen en smeer er daarna een laagje ModPodge Sparkle overheen. Het effect is hetzelfde !Als finishing touch smeert u de bovenrand het glas in met lijm en doopt deze ondersteboven in een bordje glitterpoeder. Laat alles nu een paar uur goed drogen        


Schud na het drogen eventuele losse glitterpoeder uit het glas. 
Waxinelichtjes er in en uw glaasjes zijn klaar voor gebruik!

U zult zien dat de glitter aan de binnenzijde een extra dimentie geeft op het moment dat de kaarsjes branden !

TIPS :
  • Zorg dat er tijdens het werken geen lijm of gesso aan de buitenzijde van het glas komt. Houd een oude schone doek gereed om eventuele knoeiertjes direct schoon te vegen.
  • Een scheurtje in uw servet tijdens het lijmen?  Laat alles eerst drogen. Neem een klein stukje van een nieuwe servet in dezelfde kleur en scheur dit langs de randjes (niet knippen maar scheuren). Plak dit over het beschadigde stukje. 
  • Alle materialen zijn beschikbaar via mijn webshop. www.conny-frutsels.nl 
1 opmerking:

  1. Kun je hier een echt waxinelichtje in branden?
    Ik vind ze supermooi, bedankt voor het delen van dit idee.
    Groetjes Saskia

    BeantwoordenVerwijderen