Gesso en het gebruik bij servettentechniek


gesso en servettentechniek decoupage
Het valt mij op dat het gebruik van gesso de laatste paar jaar enorm is toegenomen.

Gesso is een product dat vroeger voornamelijk werd gebruikt door kunstschilders om het schildersdoek voor te bereiden op de verf. Het schildersdoek is van zichzelf poreus en zou, zonder basislaag, teveel verf opzuigen.

Verf was destijds duur en de basislaag van gesso (eigenlijk een soort gips- of krijt pasta) was een goedkopere oplossing. Een paar lagen gesso,  licht opschuren en de ondergrond is glad en egaal voor gebruik. Ook zorgt deze neutrale basislaag in 1 kleur ervoor dat de verfkleuren beter tot zijn recht komen.





Servetten techniek

Vooral deze laatste functie is voor ons hedendaagse hobby werk natuurlijk ook belangrijk. Bij de servetten techniek is een goede lichte ondergrond een must om de kleuren en de prints van de servet goed tot zijn recht te laten komen.

Is het daarom nodig een dure gesso te gebruiken …. ? Nee, zeker niet altijd !

Natuurlijk wilt u een mooie onderlaag voor uw decoupagewerk maar een basislaag met een gewone witte acrylverf die u nog heeft staan, voldoet soms evengoed.

Kijk bij de keuze voor de ondergrond (gesso, acrylverf of andere ondergrond) altijd meer naar het materiaal waar u op gaat werken (glas, hout of canvas) voordat u de keus maakt welke basislaag u kiest.  Op een houten ondergrond is een witte acrylverf een uitstekende basis. Maar op glas of metaal  werkt dit niet zo goed, dan kiest u voor gesso. Hierbij zorgt de gesso voor een goede hechting van de verf. Want over de gesso doet u vervolgens een laagje acrylverf. Voor houten ondergronden is een acrylverf gewoon praktischer. Het laat zich beter schilderen en dekt voldoende. Hier is gesso dus niet nodig. 

Gesso

Gesso heeft een wat dikkere structuur. Dit komt doordat er kalkpoeder of gips aan wordt toegevoegd. Daar komt ook de naam vandaan (Gesso is Italiaans voor "kalk").


Gesso als primer

In veel hobby's wordt gesso als een primer gebruikt.
Gesso zorgt zeker voor een betere hechting tussen oppervlak en verf maar gesso is geen grondverf. Wilt u een primer op hout ? Gebruik dan liever een grondverf.


Gesso op glas

Voor u met gesso aan de slag gaat moet u altijd het glas goed schoonmaken en ontvetten. Dit laatste doet u met een ontsmettingsalcohol, verkrijgbaar bij uw drogist. Als u gesso met een kwast op glas smeert zult u zien dat dit streperig en raar er uit ziet. U kunt dan ook het beste de gesso met een stukje spons of een sjabloneerspons op het glas deppen. Dit geeft direct een betere dekking. U zult echter wel zien dat het oppervlak een wat bobbelige structuur krijgt. Dit kunt u eventueel weg schuren maar pas op : voor u het weet schuurt u al de gesso er weer af. De meeste mensen kiezen ervoor om de bobbelige structuur juist als een voordeel op te nemen in hun ontwerp.

Servettentechniek op canvas

Het is bijzonder leuk en eenvoudig om zelf uw woondecoraties te maken door servetten op canvas te verlijmen. Gebruikt u een kant-en-klare canvas zoals deze worden verkocht bij de hobbywinkel of Action ? Deze zijn voorbehandeld en  hoeft u niet in te smeren met verf of gesso. U kunt direct beginnen met decoreren.   Alleen als u onbewerkt schilderlinnen zelf op een frame gaat spannen dient u met gesso voor te behandelen. 

Tips

  •  Gesso is beschikbaar in wit en zwart.
  •  Gebruik echt goede gesso voor artikelen een zeer poreus oppervlak hebben (onbehandeld schilderslinnen) en voor servetten techniek op onbehandeld schilderslinnen
  •  Gebruik goedkopere gesso op glas en metaal en om te experimenteren.
  • Wilt u een onderlaag in een andere kleur, meng dat wat acrylverf door uw gesso. 
  • Klik hier voor een overzicht van de soorten gesso in onze webshop. 
Heeft u vragen of opmerkingen ? Stel ze gerust hieronder .... U krijgt altijd antwoord.

Veel succes ! 


Ook lezen :

Alles wat je moet weten als je wilt starten met servetten techniek

Wat is een goede servettenlijm ? 

Reacties

Populaire posts