zaterdag 9 mei 2015

Gesso


Het valt mij op dat het gebruik van Gesso het laatste jaar enorm is toegenomen. Gesso is een product dat voorheen voornamelijk werd gebruikt door kunstschilders om het schildersdoek voor te bereiden op de verf. Het schildersdoek is van zichzelf poreus en zou, zonder basislaag, teveel verf opzuigen. Verf was destijds duur en de basislaag Gesso (eigenlijk een soort gips- of krijt pasta) was een goedkopere oplossing. Een paar lagen Gesso,  licht opschuren en de ondergrond is glad en egaal voor gebruik. Ook zorgt deze neutrale basislaag in 1 kleur ervoor dat de verfkleuren beter tot zijn recht komen.


servetten techniek

Vooral deze laatste functie is voor ons hedendaagse hobby werk natuurlijk ook belangrijk. Bij de servetten techniek is een goede lichte ondergrond een must om de kleuren en de prints van de servet goed tot zijn recht te laten komen.

Is het daarom nodig een dure Gesso te gebruiken …. ? Nee !

Natuurlijk wilt u werk dat u maakt en wilt doorverkopen een goede basis geven en kiest u wellicht voor de betere, en duurdere Gesso’s.  Maar voor een startende knutselaar voldoet de Gesso van bijvoorbeeld de Action ( ongeveer € 1,89 voor een halve liter) uitstekend. Sterker nog, een basislaag met een gewone witte acrylverf die u nog heeft staan voldoet soms evengoed. Kijk bij de keuze voor de ondergrond (Gesso, acrylverf of andere ondergrond) altijd meer naar het materiaal waar u op gaat werken (glas, hout of canvas) voordat u de keus maakt welke basislaag u kiest.  Acrylverf op glas werkt niet zo goed, dan kiest u voor Gesso. Voor houten ondergronden is een acrylverf gewoon praktischer. Het laat zich beter schilderen en dekt voldoende.

Gesso
Om uw witte Gesso een andere kleur te geven mengt u het met wat geconcentreerde acryl verf.


Tips

·         Gesso is beschikbaar in wit en zwart.
·         Gebruik echt goede Gesso voor artikelen een zeer poreus oppervlak hebben (onbehandeld schilderslinnen) en voor servetten techniek op schilderslinnen
·         Gebruik goedkopere Gesso op glas en metaal en om te experimenteren.
·         Canvas die u kant-en-klaar koopt bij bijvoorbeeld Action, Xenos of hobbyzaak, is voorbehandeld en klaar voor gebruik. Het heeft geen Gesso basislaag nodig. U kunt direct met uw servetten op het canvas werken 

Veel succes ! 
Conny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten